Sus – posetite nešto novo

Po svojoj veličini, Sus je treći najveći grad u Tunisu. Osnovan je u 9. Veku od strane Feničana. Danas, Sus predstavlja izuzetno popularnu turističku destinaciju. Sus je još i jako bitan administrativni centar, univerzitetski grad i glavna ribarska luka. Sus je takođe vrlo značajan proizvođač maslinovog ulja. Od glavnog grada Tunisa, udaljen je oko 140 kilometara. Pored arapskog jezika, koji je i maternji, u Susu se još govori francuski i nemački jezik.

Što se tiče šopinga, šopingholičari će u Susu zaista uživati. Tržni centri su novoizgrađeni i vrlo prijatni za kupovinu i zabavu. Ovde možete naći poznate svetske robne marke po više nego pristupačnim cenama. Naravno tu su i tradicionalni proizvodi koji su posebno privlačni za turiste.

Plaže u Susu su vrlo lepe. Imaju sitan pesak, koji se prostire na četrdesetak metara širine. More je tirkizno plavo, čisto i toplo. Ako volite sportove na vodi, Sus je idealan za vas. Skijanje na vodi, vožnja skuterima, paraglajding vas očekuje na ovim divnim plažama. Ono što je posebno zanimljivo turistima jeste vožnja gusarskim brodom. Na plaži ima barova i restorana u kojima se možete opustiti.

sus tunis

Sus je karakterističan po vrlo uzbudljivom noćnom životu. Ima puno restorana, barova i kafića. Nemojte propustiti da probate neko od tradicionalnih tunižanskih jela. Kus-kus obavezno probajte. To je tradicionalno jelo koje se priprema na razne načine. Moze da se služi toplo ili hladno, kao glavno jelo ili dodatak, sa povrćem ili morskim plodovima. Ima puno mogućnosti tako da će vas sigurno oduševiti. O slatkišima je suvišno govoriti. Ukoliko ste sladokusac, baklava i sladoled će vam se sigurno dopasti. Ako vas privlači noćni život, onda posetite neku od brojnih diskoteka. U Susu se nalazi diskoteka koja je najveća na čitavom afričkom kontinentu. U ovom atraktivnom mestu ima puno i kafića i barova. Svako će pronaći zabavu koja mu odgovara.

Ukoliko vas zanima kultura i istorija, oduševiće vas tvrđava Medina. Ona je pod zaštitom Uneska. Ova tvrđava zauzima centralnu poziciju u kojoj se nalazi puno manjih uličica. Tu se nalaze razne zanatske radnje i prodavnice u kojima možete pazariti tradicionalne proizvode. Suveniri su posebno zanimljivi turistima. Opiće vas razni mirisi parfema, dima iz narginala i egzotičnih začina. Svuda je šarenilo. Prodavci pokušavaju na sve načine da prodaju svoje proizvode, a kupci da cenkanjem dođu do povoljnije cene. Iz lokalnih čajdžinica se čuje domaća muzika.

Zanimljivo je u Susu. Ukoliko se odlučite da leto provedete baš ovde, imaćete šta da vidite, ali i da se odmorite. Druga opcija je i Egipat letovanje ili Turska letovanje, svakako ni na jednom od ova tri mesta vam baklave neće zafaliti 😉