Šta nikako ne smete propustiti da obiđete na Kritu

Destinacija koja nikada ne izlazi iz mode i uvek iznova i iznova oduševljava turiste – jeste ostrvo Krit. Ovo je najveće grčko ostrvo na kome možete iskusiti toliko toga i uživati u svim čulima. Zato je 10 dana na Kritu često i nedovoljno za upoznavanje ostrva: gradova i njenih građevina još iz doba čuvene Minojske civilizacije, kao i plaža koje važe za najlepše u Grčkoj, a i šire.

Krit je peto po veličini ostrvo na Mediteranu, čija obala je duga preko 1000 km. Kolevka je nastarije civilizacije u Evropi i poznato je po priči o čuvenom mitološkom biću koje je pola čovek, pola bik – Minotauru i lavirintu. Poret toga, na tlu Krita su smešteni prelepi gradovi i peščane plaže, kao i brojna arheološka nalazišta, gradovi sa venecijanskim lukama i tvrđavama, kao i manji gradovi na obali.

Naravno, pored svega što možete videti na Kritu, ovde, kao i širom Grčke, možete uživati u tradicionalnoj grčkoj muzici i popiti piće u jednoj od brojnih taverni. Baš zbog toga što nudi najrazličitije sadržaje, Krit je ostrvo koje podjednako posećuju porodice sa decom, parovi i društva. Sa kim god da ste se uputili na letovanje 2021. – izdvajamo vam 4 mesta koje obavezno treba da posetite na Kritu. Oduševićete se, to je sigurno!

Ostrvo Krit, Grčka

Knosos

Knosos je ostatak nekadašnje Minojske civilizacije i prvi grad na tlu Evrope. Trenutno je drugo po redu najposećenije arheološko nalazište na teritoriji Krita, odmah posle Akropolja u Atini. Palata Knosos se sastoji od lavirinta i zanimljivih freski, za koje se veruje da je bio dom Minotauru. Od kada je obnovljen od strane Artura Evansa, Knosos je postao atrakcija koju gotovo niko ne zaobiđe prilikom posete Kritu.

Retimno

Ukoliko ste ljubitelj aktivnog odmora i uživanja u noćnom provodu, obilascima i fotografisanju popločanih ulica, brojnih građevina i ruševina koje odišu istorijom, Retimno obavezno treba da posetite. Uz obalu je smeštena poznata luka u Retimnu, koja je postala simbol Krita. Za one koji vole da obilaze starije delove grada, tu je Stari grad Retimna u kojoj se mešaju venecijanska i kritska arhitektura. Ulice su uske i u blizini se nalazi zamak Fortezza, tako da je šetnja ovim delom grada posebno iskustvo.

Retimno

Hanja

Kao i Retimno, i u Hanji možete šetati starim delom grada i proučavati uticaje različitih kultura tokom istorije. Ono po čemu se izdvaja ovaj kritski grad jesu uličice koje izgledaju kao lavirint, živopisnu pijacu i religiozne građevine: sinagogu Etz Hayyim, Trimartiti katedralu i nekadašnju džamiju Yiali Tzami. U blizini Hanje, nakon sela Fournes, smeštena je Botanička bašta, pravi raj za sve koji vole da uživaju u uređenom parku okruženi zelenilom.

Elafonisi plaža

Na samo 76 km od Hanje (oko 2h vožnje) nalazi se jedna od najlepših plaža na Kritu i u čitavoj Evropi. Putovanjem do ove Elafonisi plaže možete uživati u ostrvu i njenim prirodnim lepotama, dok vas na odredištu očekuje prozirno more i plaža rozikaste boje peska. Na ovoj plaži možete iznajmiti ležaljku ili spustiti peškir na pesak i uživati.
Ukoliko ste ljubitelj Grčke i voleli biste da obiđete najlepša grčka ostrva, Krit letovanje je odličan izbor za vaš ovogodišnji odmor.