Peloponez i Kefalonija – šta ne smete propustiti

Peloponez je jedan od delova Grčke najbogatijih istorijskim i prirodnim lepotama. Ukoliko vas put nanese u ovaj deo Grčke nikako ne propustite da obiđete neka od najlpeših mesta koje Peloponez ima da ponudi. Više informacija i ponudu smeštaja u Grčkoj možete pogledati na sajtu.

Antička Olimpija

Jedno od istorisjkih mesta po kojem je Peloponez poznat je bez sumnje Olimpija. Atmosfera na ovom antičkom mestu se može jednom rečju opisati magičnom. Osetite prisustvo Zevsa dok istražujete ruševine ovog mesta gde su hiljade muškaraca dolazile da se takmiče. Istorijska važnost ovog mesta je ujedno i skromno i inspirišuće. Stadion i palaestra će vam oživeti maštu dok budete koračali putem kojim su prošli brojni takmičari, i koji će vas odvesti do stadiona gde su se takmičili pred 45000 gledalaca. U samom stadionu, kada prođete kroz prolaz, možete videti još uvek očuvanu stazu za trčanje na 120m, zajedno sa mestima za sudije.

Osim stadiona, nikako nemojte propustiti da obiđete i Zevsov hram koji datira iz 5. veka pre nove ere. Glavna uloga ovog hrama je bila da bude dom statui Atine, od zlata i slonovače, jednoj od sedam svetskih čuda antičkog sveta. Da bi dobili osećaj veličine ovog hrama, jedan od stubova je restauriran i ukazuje na to koliko je to bilo grandiozna građevina.

peloponez olimpija grcka

Olimpija

Hram boginje Here, izgrađenog u 6. veku pre nove ere, je najočuvanija građevina na ovom mestu. Ovaj prelepi dorski hram je mesto gde se danas pali Olimpijska baklja.

Na osnovu mitoloških verovanja, Herkules je bio zaštitnik sportista i u čast svog oca Zevsa je započeo Olimpijske igre. Takođe se veruje da je on zasadio prvo drvo masline na ovom mestu, od čijeg su granja pravljeni venci za pobednike. Ovo drvo se i dan danas može videti na ovom mestu.

 

Istraživanje Kefalonije kajakom

Kefalonija je idealno mesto za vožnju kajaka zbog beskrajnog sunca, mira i izuzetno bistre vode. Oko ostrva možete veslati pokraj obale sa belim liticama i skrivenih uvala. Prelepi pejzaž je idalan za ljubitelje prirode i avanture. Idealno vreme za ovu avanturu je u junu i septembru, a cene se krećiu oko 60 evra za dnevne izlete.

kefalonija peloponez grcka

Kefalonija

Na Kefaloniji ima nekoliko lepih ruta za veslanje kajakom. Jedna od njih je od Myrtosa do Assosa. Na ovom putu možete uživati u pogledu na vrlo dramatičnu zapadnu obalu Kefalonije sve do Myrtosa. Od Myrtosa nastavlja se dalje do šarmantnog ribarskog mesta na poluostrvu Assos. Pejzaž na koji nailazite je upotpunjen šumom čempresa, belim liticama i tvrđavom koja čuva poluostrvo.

Druga varijanta je istraživanje zaliva Myrtos. Krenite od ribarske luke u Agia Kyriaki duž obale izuzetne lepote, a zatim se zaustavite kod belih stenovitih litica, gde ćete naići na široke plaže i tirkiznu vodu, i okupajte se u ovom prelepom ambijentu Fterija.

Vožnja kajaka može biti zaista izuzetno iskustvo, i ne morate se uvek voditi predloženim putanjama, već možete pronaći i neke nove. Ovakva avantura vam može obogatiti vaše letovanje sećanjima za ceo život.

 

Monemvazija

Izdižući se poput kule od peska u moru, Monemvazija je bila deo kopna sve do 375. godine kada je odvojena usled zemljotresa. Da biste do ovog mesta došli morate proći kroz uzani tunel koji je deo masivnog zida tvrđave, koji iza sebe krije očaravajući srednjevekovni grad. Zaštićeno zidinama, ovo mesto je idealno da se u njemu izgubite i vratite kroz vreme. 

monemvazija peloponez grcka

Monemvazija

 

Nafplio

Iako razlog vašeg dolaska u Nafplio može biti njegova dobra pozivija za obilaženje okolnih arheoloških nalazišta, ovaj gradić će vas kupiti svojom živopisnom lukom, krivudavim uličicama i romantičnom arhitekturom. Opustite se u jednom od kafea pokraj mora ispod Palamidi tvrđave i uživajte u ambijentu i pogledu.

nafplio peloponez grcka

Nafplio

Mani

Mani je poznat po jakim i nezavisnim ljudima, jedinstvenoj arhitekturi i divljem i grubom terenu. Baš iz tih razloga ovo je mesto koje morate posetiti. Ovde ćete videti izuzetne prirodne pejzaže gde će vas duboke klisure i fenomenalne pećine ostaviti bez daha.