Kamakura – dragulj Japana

kamakura buda

Grad Kamakura se nalazi na ostrvu Hošu, samo 50 – tak km od Tokija. Specifična je zbog istorije i pozicije koju zauzima. Naime Kamakura je potpuno izolovana svojim prirodnim okruženjem. Sa severne, istočne i zapadne strane, grad je okružen brdina. Sa južne strane je otvoren ka zalivu Sagami. Kamakura ima veliki značaj za istoriju Japana. Nekada je bila prestonica Japana. U 13. veku Kamakura je bila četvrti najveći grad na svetu. U gradu je živelo oko 200 000 stanovnika. Danas u ovom zanimljivom gradu živi oko 174 000 stanovnika. 

Ovaj grad je vrlo zanimlijv za turiste, baš zbog mnoštvo turističkih atrakcija koje ima. Budući da ima veoma dugu i bogatu istoriju, Kamakura ima veliki broj kulturno – istorijskih spomenika koji su od izuzetnog značaja. Moćićete da uživate u predivnim prirodnim pejzažima i veličanstvenim arhitektonskim dostignućima iz 13. Veka. Obavezno obiđite statuu Velikog Bude. Ova bronzana statua je visoka 13m, a teška čak 93 tone. Turisti obožavaju da se slikaju sa Velikim Budom. Grad je poznat po mnoštvu hramova i svetilišta. Najpoznatiji su: hram Kenčodži, hram Tokeiđi, svetilište Zeneru Benten, hram Meigecun, ali nemojte zaobići ni plaže Kamakure. Budući da se nalazi na obali Tihog okeana, velike i predivne plaže se nalaze na svega dvadesetak minuta lagane šetnje od Kamakure. U letnjim mesecima, ove plaže su jako posećene i popularne. U čuvenoj ulici Komaći, možete probati najrazličitije japanske specijalitete, od tradicionalnih valjušaka pa sve do velikog izbora slatkiša. Hranu možete jesti u hodu i nastaviti obilaženje grada, kako ne biste gubili dragoceno vreme.  

Planina Fuji Kamakura Japan
Planina Fuji

Ukoliko se odlučite da posetite Japan obavezno posetite i Kamakuru. Grad Kamakura je jedan od najbolje ocenjenih gradova na turističkoj mapi, iz tog razloga je veoma popularan za turiste. Zaštićen je i predstavlja Unesco-vu svetsku baštinu. Ovo je mesto mira i simbol starog Japana. Ovde dominira kultura i tradicija, sa elementima zabave i modernog života, što čini odličan spoj. Kamakura predstavlja Japan na jedinstven način. Za one koji bi ipak nešto potpuno drugačije da iskuse preporučujemo putovanje u Severnu Indiju.