10 zanimljivih atrakcija u Beču

Beč – Skrivene zanimljivosti

Kako su sada jeftine avio karte za Beč postale dostupne, eto razloga više da posetite ovu evropsku prestonicu. Svi znamo za najpoznatije znamenitosti Beča, ali šta je se onima koje su podjednako interesantne, ali nisu poznate turistima? Upravo ovde možete saznati nešto više o nekim skrivenim i interesantnim atrakcijama Beča.

Österreichische Nationalbibliothek (Austrijska nacionalna biblioteka)

nacionalna biblioteka beč

Austrijska nacionalna biblioteka (izvor: https://www.onb.ac.at/en/)

Österreichische Nationalbibliothek (austrijska nacionalna bibliotekaa) je predivno barokno remek-delo, završeno 1726. godine. Trenutna zbirka sadrži oko 2,5 miliona knjiga.
Osim glavnih dvorana posetioci mogu posetiti i mnoge posebne zbirke, koje uključuju karte, portrete, muziku i pozorište. Među izložbama su dva izvrsna venecijanska barokna globusa – jedan za Zemlju i jedan za nebo, svaki sa prečnikom većim od jednog metra.

Stephansdom katedrala

U središtu Beča nalazi se katedrala Sv. Stefana (Stephansdom) koja privlači hiljade turista da gledaju ovu prelepu arhitekturu. Ali postoji i nešto što se može videti ispod katedrale: ispod kamenih podova nalaze se skeletni ostaci više od 11.000 ljudi.
Iznenađujuće je da se jako mali broj posetilaca odluči da poseti kriptu. Ulaz u podzemnu grobnicu je skriven , dok je sam ogromna kripta Stephansdom podeljena na nekoliko manjih kripti i katakombi. Poslednji stanar bio je Franz Kardinal König, bečki nadbiskup. Većina tela Habsburške kraljevske porodice nalazi se u blizini u Imperial Crypt na trgu Neuer Markt.

Muzej mira

Ovaj muzej je smešten u istorijskom centru grada, jedne od najstarijih ulica u Beču. Misija ovog muzeja je od vitalnog značaja: mir u svetu kroz edukaciju javnosti.
Muzej mira je domaćin velikog broja izložbi. Njegova najveća prednost se vidi u “Windows for Peace”, jedini svetski muzej na ulici za mir. Kao javni otvoreni izložbeni prostor otvoren je 24 sata dnevno. Posetioci mogu šetati od ulice do ulice, od prozora do prozora.
Windows for Peace ima slike, citate i biografije mnogih međunarodnih mirovnih junaka.

Muzej satova

Bečki muzej satova nalazi se u Harfenhausu (Harpist’s House), jednom od najstarijih domova u Beču. Sa oko 1.000 satova u “Uhrenmuseumu”, postoji mnogo toga što još možete videti.
Posebno je važno napomenuti 230-godišnji star astronomski sat. Izgrađen 1679. godine i podešen da radi do 9999. godine. Slojevi zlatnih zupčanika, i preko 30 čitanja i brojčanika, zapanjujuće je delo koje morate videti.
Veliki broj satova, od džepnih satova do sata iz 15. veka, do sunčanih satova, retkih japanskih satova, starih antičkih satova, ogromnih orgulja kao sat.

Habsburške carske kripte

carske kripte beč

Carske kripte u Beču (izvor: http://www.kapuzinergruft.com/)

U kulturnom životu Beča, u pesmi, poeziji i umetničkom delu, smrt je bila velika. Smrt cara ili carice bila je glavni događaj. Kao jedna od glavnih carskih kraljevskih dinastija Evrope, kao i Rimski carevi iz 1438. i 1740. Habsburgovci su vladali velikim delom Evrope sve do njihove propasti u Prvom svetskom ratu. Za mnoge pripadnike Habsburškog carstva njihova smrt podrazumeva ne samo stvaranje složenog i lepog sarkofaga za carske kripte, već i srebrnu urnu kako bi sačuvali svoje srce i relikvije koje bi sadržale balzamirane udove. U carskim kriptama u Beču možete upravo videti ove sarkofage izložene.

Muzej kriminala

Muzej kriminala posvećen je istorijskim ubistvima. Srednjovekovni uređaji za mučenje, krvave rukavice, prikaz ubistva, smrtonosne maske i sekire sve to možete videti u ovom muzeju, ali svakako nije za one koji imaju slabije srce.
Ovaj muzej prati kriminal, kazne i ubistva iz srednjeg veka pa sve do danas. Nalazi se u jednoj od najstarijih zgrada na području Leopoldstadt, “Seifensiederhaus” ili “Soap Boilers House”, a datira još iz 1685. godine. Dvadeset soba u ovoj 324 godina staroj kući, posvećene su ovom velikom i vrlo morbidnom muzeju o zločininima i ubistvima.

Narrenturm

“Fools ‘Tower”, Narrenturm je bio jedan od prvih skrivenih azila ikad izgrađenih. Danas je Narrenturm anatomsko-patološki muzej.
Ova kružna zgrada sadrži mali procenat ukupne zbirke muzeja, ali sadrži fascinantne delove. Sifilijske lobanje koje podsećaju na švajcarski sir, fetuse i grafički vosak prikazuje polno prenosive bolesti.
Držite oči širom otvorene za kostura koji se nalazi na kraju muzeja. Njegovu ogromnu glavu teško ćete propustiti.

Muzej Sigmund Freud

Bivša kancelarija i posed dr. Sigmunda Freuda sada je mesto na kom se nalazi muzej Sigmund Freud u kom su smeštena dela utemeljnog oca psihoanalize. Dok je njegov slavni kauč smešten u muzeju Freud u Londonu, zajedno sa mnogim originalnim nameštajem iz kuće Berggasse, ostala je u Beču dragocena ostavština koju je ovaj lekar ostavio. Većina njegovih spisa ovde se spominje, a sobe su pretvorene u arhiv njegovog života i dela.
Otvoren 1971. godine od strane društva Sigmund Freud na čelu sa njegovom najmlađom ćerkom Anom. Svake godine se održavava predavanje Sigmund Freud, na rođendan ovog velikog lekara.

Observatorija

Jubiläumswarte observatorija je smeštena na periferiji Beča. Posetioci mogu da se penju vijugavim stepenicama koje se okreću oko tornja i gledaju na eterično i šumovito zemljište tačno izvan grada.
Kula je prvo bila izrađena od drveta i bila je uništena nakon jedne velike oluje . Godinu dana kasnije, kula je ponovo bila otvorena – ovaj put od čelika – ali je do Drugog svetskog rata počela da propada i srušena je 1953. godine. Nekoliko godina kasnije počeo je još jedan pokušaj rekonstrukcije tornja koji je ostao od tada.
U blizini tornja je mali muzej posvećen obrazovanju i očuvanju lokalne regije, a često ga koriste školske grupe i turisti.

Da li ste vi možda posetili neko od ovih mesta? Ili imate da nam preporučite još neka koja nisu spomenuta?