10 vrtova u Delhi-ju koje morate posetiti

delhi indija

Delhi kao glavni grad Indije, poznat je po bogatoj istoriji. Čitav grad prošaran je predivnim džamijama, utvrđenjima, i građevinama koje su za sobom ostavili Mogulski vladari koji su vladali ovim gradom. Kontrast između raštrkanog Starog Delhija i planski izgrađenog Novog Delhija je ogromna, to predstavlja dovoljan razlog da se upustite u istraživanje oba grada. A ako osetite potrebu za relaksacijom, obiđite neki od vrtova ukrašenih najlepšim cvećem. Indija čeka na vas.

Predstavljamo Vam najbolih 10:

  1. Crvena tvrđava

Predstavlja najpoznatiji spomenih Delhija, jasno sećajući na doba kada su osvajači Moguli vladali Indijom. Zidine ove tvrđave protežu se na skoro 2 kilometra, a sagrađene su davne 1638. godine. Nažalost, nisu odolele napadima i pale su u ruke Sika i Britanaca. Neverovatni svetlosni i zvučni efekti koji prekrivaju zidove probudice vašu maštu u potpunosti i vratiti Vas u antičko vreme.

  1. Jama Masjid

Jama Masjid je još jedan neverovatni dragulj Starog Grada i ujedno najveća džamija u Indiji. Za izgradnju bilo je potrebno 13 godina, a izgradnja je okončana 1650. godine. Danas ova džamija prima 25000 poklonika.  Ako se odlučite da se popnete na južni toranj, imaćete priliku da uživate u neverovatnom prizoru celog Delhija. Takođe, nemojte zaboraviti da se obučete adekvatno za obilazak džamije. To znači da je obavezno da prekrijete glavu, noge i ramena.

indija jama masjid

Jama Masjid

  1. Chandni Chowk

Chandni Chowk je glavna ulica Starog Delhija i iznenađujuće se razlikuje od širokih ulica u Novom Delhiju. Automobili, rikše, ručna kolica, pešaci i životinje bore se za svoje mesto na ulici. Iako na prvi pogled izgleda kao haos, ova gužva ima neki svoj zanos.  Kao jedna od najvećih pijaca u Indiji, broji mnogo zlatara, fabrika i prodavnica. Za avanturiste ulice Indije su idalna prilika da se isprobaju domaći specijaliteti iz kuhinje. Takođe, jedan od najpoznatijih hotela Karim nalazi se u ovoj ulici.

  1. Swaminarayan Akshardham

Predstavlja relativno novu atrakciju, veličanstveni hram izgrađen je od strane Swaminarayana, duhovne organizacije koja je hram otvorila 2005. godine. Hram je posvećen Indijskoj kulturi, a krasi ga zadivljujuća arhitektura od roze kamena i belog mermera. Takođe, ovaj hram krase široki vrtovi u kojima se nalaze najrazličitije skulpture, a posetioci mogu uživati i u vožnji brodićem. Za obilazak celog lokaliteta biće Vam potrebno najmanje pola dana, ali će zato ovaj kompleks na vas ostaviti neverovatan utisak. Nemojte zabotraviti, unutar ovog kompleksa strogo je zabranjeno snimanje i slikanje.

  1. Humajanova grobnica

Ako Vam se učini da Humajanova grobnica podseća na Tadž Mahal u Agri, ne varate se, čuveni hram građen je po uzoru na ovu gronicu. Grobnica je izgrađena 1570. godine i u njoj se danas nalaze posmrtni ostaci drugog mogulskog vladara Humajana. Ova građevina je prva izgrađena u ovom stilu od strane Mogula, nakon njene izgradnje nastavljeno je sa korišćenjem ovog stila. Sama gropbnica je deo ogromnog kompleksa koji se sastoji od velikog broja vrtova.

humajanova grobnica

Humajanova grobnica

  1. Vrtovi Lodi

Lodi  vrtovi predsavljaju savršeno mesto za brg od gradske gužve i ubrzanog stila života. Ove vrtove sagradili su Britanci 1936. godine u blizini grobnica  vladara koji su vladali u 15. i 16. veku. Danas park posećuju uživaoci joge, mladi parovi i rekreativci.

Lodi vrtovi

Vrtovi Lodi

  1. Kitab Minar

Ova građevina je ujedno i najviši minaret na svetu, danas je jedan od pokazatelja moći Indo-islamske arhitekture, sagrađen je 1206. godine ali je razlog njegove izgradnje do danas ostao mistrija. Neki veruju da je izgrađen u čast pobede Muslimanskih vođa u Indiji, dok drugi tvrde da je građen kako bi privukao nevernike da se poklone Bogu.  Zidove ovog minareta prekrivaju zamršene rezbarije i stihovi i svetog Kurana. Ovde se takođe nalaze i ostali istorijski spomenici.

kitab minar

Kitab Minar

  1. Gandi Smriti i Raj Gat

Poseta Gandi Smritiju pokazaće Vam tačno mesto na kome je Mahatma  Gandi ubijen 30. januara 1948. godine. Kuća u kojoj je živeo 144 dana pre svoje smrti danas izgleda isto kao i u vreme njegovog boravka. Dvorište kuće danas poseduje veliki broj skulptura, fotografija i ostalog materijala koji nas podseća na njega. Takođe, ovde možete posetiti i memorijalni centar Raj Gat.

  1. Vrata Indije

Velelepna građevina koja se nalazi u centru Novog Delhija, predstavlja spomenik vojnicima koji su svoje živote ostavili na ovom mestu u Prvom Svetskom ratu, pomažući Britanskim vojnicima. U večernjim satima privlači veliki broj posetilaca koji uživaju u pogledu na ovaj spomenik, dok je preko dana popularno mesto za razne aktivnosti.

kapija indije

Vrata Indije

  1. Bahai (Lotus) hram

Bahai hram poznatiji kao Lotusov hram, zbog sličnog oblika lotusovom cvetu. Izgrađen je od belog mermera i pripada Bahai veri, koja propoveda ujedinjenje svih ljudi i religija. Vrtovi koji okružuju ovo mesto predstavljaju pravi raj na zemlji za odmor i relaksaciju.

bahai lotus hram

Bahai (Lotus) hram